Skip to content

Scheiden en de Belastingdienst

Zodra de scheidingspapieren zijn ingediend en jullie niet langer op hetzelfde adres wonen, zijn jullie voor de Belastingdienst geen fiscale partners meer. Wat nu?
Scheiding Plus_Alwin

Alwin Horck
Belastingadviseur

Onze hulp inschakelen?

Plan een gesprek met ons in of stel ons een vraag.

Scheiden en de belastingaangifte

Zolang je getrouwd bent ziet de Belastingdienst jou en je partner als fiscale partners. Je doet dan samen belastingaangifte, zodat bepaalde inkomsten en aftrekposten gunstig verdeeld worden. Zijn de scheidingspapieren ingediend en wonen jullie niet meer op hetzelfde adres, dan eindigt het fiscale partnerschap. De aangifte in het jaar van jullie scheiding is dus van belang.

Fiscale problemen tijdens de scheiding

De praktijk leert echter dat een echtscheidingstraject lang duurt. Dat levert vaak al voor de formele echtscheiding fiscale problemen op. Wat betreft de aftrek van hypotheekrente, maar ook op het gebied van alimentatie, pensioenverevening en de verrekening en toedeling van vermogensbestanddelen.

Jullie fiscale zaken goed regelen

Daarom is het erg belangrijk dat alle fiscale zaken goed geregeld worden. Wat je te allen tijde wilt voorkomen, is dat je achteraf geconfronteerd wordt met gemaakte afspraken die een ongewenste fiscale uitwerking hebben. Die gemaakte afspraken werken namelijk door in jouw volgende aangifte inkomstenbelasting. Bovendien is na jullie scheiding jouw persoonlijke situatie gewijzigd. Weet jij of je een voorlopige teruggave of voorlopige aanslag kunt aanvragen? Of je wel of niet in aanmerking komt voor toeslagen? En hoe jouw belastingaangifte er volgend jaar uit gaat zien?

Schakel een fiscaal expert in

Om te voorkomen dat er in de toekomst problemen ontstaan, raden wij je allereerst aan om jullie concept- echtscheidingsconvenant te laten scannen op fiscale (pijn-)punten. Zo weet je van alle gemaakte afspraken precies wat de gevolgen zijn en kom jij niet voor verrassingen te staan. Ook raden wij je aan om een expert in te schakelen om jouw nieuwe situatie in kaart te brengen. Je weet precies waar je qua belastingen en toeslagen aan toe bent. En dat is een hele zorg minder.