Skip to content

Scheiden en een koopwoning

Na de scheiding onder één dak blijven wonen is (vaak) geen wenselijke situatie. Wonen jullie in een huurhuis, dan hebben jullie allebei evenveel recht op het huis en is het aan jullie om te bepalen wie blijft en wie vertrekt. Voor een koophuis gelden andere regels.
Scheiding Plus_Martin

Martin Hollink
Hypotheekadviseur

Onze hulp inschakelen?

Plan een gesprek met ons in of stel ons een vraag.

Scheiden en een koopwoning

Na de scheiding onder één dak blijven wonen is (vaak) geen wenselijke situatie. Wonen jullie in een huurhuis, dan hebben jullie allebei evenveel recht op het huis en is het aan jullie om te bepalen wie blijft en wie vertrekt. Voor een koophuis gelden andere regels.

Hoofdelijke aansprakelijkheid hypotheek

Door het tekenen van de hypotheekakte zijn jullie destijds allebei aansprakelijk geworden voor de volledige hypotheek. Dit heet ook wel ‘hoofdelijke aansprakelijkheid’. Het feit dat jullie scheiden en niet langer samenwonen, verandert niets aan deze aansprakelijkheid. Jullie zijn en blijven beiden hoofdelijk aansprakelijk totdat de hypotheekverstrekker jullie van deze aansprakelijkheid ‘ontslaat’ of tot jullie het huis verkopen.

Ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid

Hebben jullie afgesproken dat één van jullie in het huis blijft wonen, dan wil de ander natuurlijk van zijn of haar hoofdelijke aansprakelijkheid af. Daarvoor moeten jullie de hypotheekverstrekker vragen om ‘ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid’. Wie van jullie twee in het huis wil blijven wonen, moet aantonen dat hij of zij de hypotheeklasten zelf kan dragen. Jullie dienen vervolgens samen een aanvraag in om de hypotheek op één naam te zetten. Als dat akkoord is krijgt de ander een akte ter ondertekening. Pas daarna vervalt de hoofdelijke aansprakelijkheid.

Getrouwd op huwelijkse voorwaarden

Zijn jullie getrouwd op huwelijkse voorwaarden en is jullie woning eigendom van één van jullie twee? Dan gelden andere regels dan hierboven vermeld. In dat geval is er sprake van alleenrecht op de woning. Hebben jullie in de afgelopen jaren geïnvesteerd in de woning, bijvoorbeeld in de vorm van een uitbouw, dakkapel of nieuwe keuken? Dan is er vrijwel zeker overwaarde ontstaan. Die overwaarde wordt gezien als vermogen en moet eerlijk verdeeld worden (50/50).

Getrouwd in gemeenschap van goederen

Hebben jullie het huis samen gekocht of zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen? Ook dan gelden er andere regels. In dat geval wordt de waarde van het huis namelijk eerlijk verdeeld. Er zijn twee opties:

De één koopt de ander uit

Heeft één van jullie twee voldoende geld om de volledige hypotheeklasten te dragen en de ander uit te kopen? Dan kunnen jullie de hypotheek laten aanpassen, zodat jij of jouw ex-partner in het huis kan blijven wonen. Let wel: hier zijn strenge eisen aan verbonden. Ben jij degene die in het huis wil blijven wonen? Houd er rekening mee dat je niet alleen de hypotheeklasten moet dragen, maar ook de overige vaste lasten. Houd er verder rekening mee dat uitkopen betekent dat jouw ex-partner recht heeft op de helft van de waarde van jullie huis. Deze waarde wordt door een taxateur berekend en is tevens afhankelijk van de hoogte van de hypotheek. Is er sprake van overwaarde, dan ben jij de helft van die overwaarde aan je ex verschuldigd. Bij onderwaarde zijn de rollen omgekeerd. In dat geval moet de vertrekkende partner de helft van de onderwaarde betalen.

Tip: Wil jij jouw partner uitkopen, dan raden wij je aan om een professional in te schakelen: Scheiding Plus. Wij kijken graag voor jou naar de financiële gevolgen en leggen je uit wat uitkopen betekent voor jouw hypotheek.

Het huis wordt verkocht

Wanneer jullie beiden niet voldoende geld hebben om de ander uit te kopen en de lasten te dragen, dan moet de woning verkocht worden. De overwaarde of restschuld wordt eerlijk verdeeld. Hebben jullie een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie en wordt de woning verkocht tegen een lagere prijs dan de hypotheekschuld? Dan is het mogelijk dat de NHG de restschuld op zich neemt.

Quick Scan Eigen Woning

Wil je direct meer weten? Je kunt bij Scheiding Plus een Quick Scan Eigen Woning aanvragen. Dit is een hulpmiddel voor een eerste beoordeling op basis van jouw woon- en inkomenssituatie. Deze scan help je om vast te stellen of jouw hypotheekaanvraag aan de richtlijnen van AFM voldoet. De Quick Scan Eigen Woning wordt afgerond met een ‘Go’ of een ‘No Go’.
Vraag de scan hier aan.