Ouders scheiden, kinderen niet
Het is van essentieel belang dat je tijdens jouw scheiding de belangen van jullie kind(eren) niet vergeet. Dit stappenplan helpt daarbij.
Kindercoach
Onze hulp inschakelen?
Plan een gesprek met ons in of stel ons een vraag.
Wat betekent scheiden voor jullie kinderen?
De knoop is doorgehakt: jullie gaan uit elkaar. Wat betekent dit voor jullie kinderen? Onderstaand stappenplan zorgt ervoor dat je niets vergeet als het om de zorg voor de kinderen gaat.
1 Stap 1: vertel het de kinderen
Een scheiding maakt veel emoties los. Niet alleen bij jou en jouw ex-partner, maar zeker ook bij jullie kinderen. Daarom is het belangrijk dat je het nieuws op een goede manier brengt en dat je er duidelijk en open over communiceert. Verder kun je deze tien tips volgen:
- Wacht niet te lang met het vertellen. Ook kinderen hebben tijd nodig om een scheiding te verwerken.
- Vertel het de kinderen samen met jouw ex-partner.
- Kies voor een bekende en vertrouwde omgeving.
- Pas je taal aan op de leeftijd van de kinderen. Jonge kinderen hebben een korte concentratieboog, terwijl oudere kinderen graag willen dat je ze serieus neemt en dat je al hun vragen beantwoordt.
- Neem beiden het woord en wissel elkaar af.
- Leg kort uit welke veranderingen er plaats zullen gaan vinden.
- Benadruk dat het niet de schuld van de kinderen is.
- Praat tegen de kinderen niet negatief over jouw ex-partner.
- Vraag naar hun reactie.
- Sta open voor vragen van de kinderen en beantwoord deze rustig.
2 Stap 2: overweeg om een kindbehartiger in te schakelen
De Kindbehartiger is er als belangenbehartiger en vertrouwenspersoon voor ieder kind in een scheidingssituatie. De stem van ieder kind verdient een plek binnen het geheel. De Kindbehartiger zorgt er dan ook voor dat de beleving van ieder kind helder wordt, plaatst deze samen met het kind in perspectief, doet aan observatie, geeft uitleg en vertaalt de stem van het kind naar ouders/verzorgers en waar nodig via een verslag met advies naar het juridisch speelveld.
3 Stap 3: regel het ouderlijk gezag
Voor kinderen die tijdens jullie huwelijk zijn geboren geldt dat zowel jij als jouw ex-partner het ouderlijk gezag houdt. Wil je geen gezamenlijk ouderlijk gezag, dan kun je de rechter verzoeken om het gezag aan één ouder toe te wijzen. Andersom kan ook: als de rechter het niet in het belang van jullie kinderen acht om het ouderlijk gezag aan jullie allebei toe te wijzen, kan hij of zij oordelen dat slechts één van jullie het gezag krijgt. Overigens mogen kinderen vanaf twaalf jaar zelf bij de rechter aangeven bij wie zij liever willen wonen. De afspraken die gemaakt worden, worden vastgelegd in het ouderschapsplan dat door jou en jouw ex-partner ondertekend moet worden.
4 Stap 4: denk na over de zorgverdeling of omgangsregeling
Bij een verdeling van het ouderlijk gezag moeten jij en jouw ex-partner afspraken maken over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken. Dit wordt ook wel de zorgregeling genoemd. Waar wonen de kinderen op welke dagen? Wie betaalt wat? En hoe regelen jullie het tijdens de vakanties? Deze afspraken worden opgenomen in het ouderschapsplan. Indien het ouderlijk gezag aan één van de ouders is toegewezen, heeft de andere ouder recht op een omgangsregeling. Ook afspraken over een eventuele omgangsregeling worden in het ouderschapsplan opgenomen.
5 Stap 5: stel een ouderschapsplan op
Zijn er minderjarige kinderen in het spel, dan zijn jij en jouw ex-partner na jullie scheiding verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit plan worden afspraken over de opvoeding en verzorging van jullie kinderen opgenomen. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over waar een ouderschapsplan aan moet voldoen.
6 Stap 6: maak afspraken over de kinderalimentatie
Totdat jullie kinderen 21 jaar oud zijn moet er kinderalimentatie worden betaald. Tot de achttiende verjaardag is de kinderalimentatie bedoeld als bijdrage voor de kosten van de opvoeding en verzorging. Na de achttiende verjaardag dient de kinderalimentatie als bijdrage voor de studie en het levensonderhoud. Vanaf het achttiende jaar wordt de kinderalimentatie aan het kind zelf overgemaakt. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de huidige levensstandaard en de draagkracht van beide ouders.
7 Stap 7: verdeel eventueel de kinderbijslag
Hebben jij en jouw ex-partner kinderen tussen de nul en achttien jaar oud? Dan krijgen jullie kinderbijslag. Na jullie scheiding wordt de kinderbijslag uitbetaald aan de ouder waar jullie kinderen wonen. Bij een verdeling van het ouderlijk gezag of bij co-ouderschap (het kind woont 50/50 bij zowel jou als jouw ex-partner), kunnen jullie ervoor kiezen om de kinderbijslag te verdelen. Dit wordt dan opgenomen in het ouderschapsplan.
Quick Scan Kinderalimantatie
Tip: wil je globaal weten hoeveel kinderalimentatie er betaald moet worden? Dat kun je contact met ons opnemen voor een Quick Scan. Let wel, dit is een globale inschatting en het resultaat kan afwijken van de daadwerkelijke hoogte van de kinderalimentatie.Vraag de scan hier aan.