Skip to content

Een mediator inschakelen

Mediation is een goede start om afspraken te maken voor de toekomst. Een mediator helpt bij het maken van afspraken waar jullie allebei tevreden over zijn.
Schieding Plus_Willeke

Willeke Krieger
Advocaat Mediator

Onze hulp inschakelen?

Plan een gesprek met ons in of stel ons een vraag.

053 - 3033000
06 - 15872469

Een mediator inschakelen

Mediation is een goede start om afspraken te maken voor de toekomst. Een mediator helpt bij het maken van afspraken waar jullie allebei tevreden over zijn.

De advocaat als mediator

Op grond van de wet moet de echtscheiding altijd nog door de rechter worden uitgesproken. Je ontkomt er dus niet aan om voor jullie echtscheiding een advocaat te benaderen. Ook is je advocaat degene die met de advocaat van je ex-partner communiceert. Maar wist je dat je jullie advocaat ook als mediator kunt inschakelen? Hij of zij kan bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan of bij het berekenen van een kinder- en partneralimentatie. Afspraken die jullie hier samen over maken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant, dat ook naar de rechtbank wordt gestuurd.

Waarom kiezen voor een mediator?

De reden om voor een mediator te kiezen is simpel: het voorkomt dat jij en jouw ex-partner straks lijnrecht tegenover elkaar komen te staan, waardoor iemand anders dan jullie zelf belangrijke beslissingen over jullie leven moet maken. Want komen jullie er samen niet uit, dan zal een rechter beslissingen nemen over onder meer de kinder- en partneralimentatie, de verdeling van jullie vermogen en wat er met jullie huis moet gebeuren. En dat is waarschijnlijk het laatste wat je wilt.

De rol van de notaris

Ook de notaris speelt een rol in het mediationtraject. Hij of zij regelt namelijk de verdeling van jullie woning, alle formele zaken rond de bijbehorende financiering en het opstellen of wijzigen van testamenten die aansluiten op jullie nieuwe situatie. De notaris is dus onmisbaar in het proces.