Skip to content

Relatiecounseling

Zou je diep in je hart het liefst gewoon weer gelukkig zijn?

Scheiding Plus Jan Ferenc Sabaroedin

Jan Ferenc Sabaroedin
Advocaat Mediator Relatiecounselor 

Neem contact op

Maak vrijblijvend een afspraak voor een oriënterend gesprek. Of stel ons een vraag.

Relatiecounseling

⇒ Heb je het gevoel dat je alles hebt geprobeerd en overweeg je om te gaan scheiden of de relatie te verbreken?
⇒ Blijf je bij elkaar vanwege de kinderen?
⇒ Zou je diep in je hart het liefst gewoon weer gelukkig zijn?
⇒ Verloopt je relatie moeizaam en heb je het gevoel “het komt niet door mij”?

In relaties zijn mensen snel geneigd om te denken dat het probleem bij de ander ligt. Als de ander nou eens meer dit of dat zou doen en wat minder zus of zo, dan zou je je fijner en gelukkiger voelen. Dat is vaak de onderliggende overtuiging.

De afgelopen vijftien jaar heb ik als scheidingsmediator ruim 200 stellen in mijn praktijk begeleid, nadat zij de beslissing hadden genomen niet meer met elkaar verder te gaan. In de begeleiding constateerde ik dat bij het merendeel van de echtscheidingen sprake was van diepe teleurstelling, onbegrip, onmacht, frustratie en boosheid. Als mensen er middenin zitten, kunnen ze de werkelijkheid vaak niet meer helder zien. Ze zien alleen hun eigen werkelijkheid en zijn die van de ander uit het oog verloren. Vaak heb ik mij afgevraagd hoe de toekomst van deze mensen zou zijn geweest, indien ze in staat waren geweest elkaar (weer) beter te begrijpen.

Mijn visie

Ik ben van mening dat iedere relatie het potentieel heeft om opnieuw tot bloei te komen. Een belangrijke stap vooruit is het inzicht dat het probleem bij beiden ligt, en niet alleen bij ‘de ander’. Een objectieve counselor kan ertoe bijdragen dat het automatische patroon waarin je beiden vastzit, wordt doorbroken. En er kunnen je inzichten worden aangereikt over de onbewuste overtuigingen van de ander: waarom doet je partner zoals hij/zij doet. Ook kan ik je als relatiecounselor helpen stil te staan bij wat je zo aantrekkelijk vond aan die ander. De meeste mensen verlangen ernaar om weer gelukkig met de partner te zijn. Het hervinden van uw geluk is echter geen sinecure, dat is een enorme uitdaging. Mijn ervaring is hoe groter de kloof, hoe mooier de brug.

Werkwijze

In de loop van mijn praktijkjaren heb ik een overzichtelijk stappenplan ontwikkeld waarbij ik onder meer gebruik maak van het Enneagram procesmodel gecombineerd met Emotional Focused Therapy.

In een aantal sessies (in de regel zeven tot twaalf) gaan we aan het werk. Voorwaarde is dat je bereid bent om open en eerlijk naar jezelf te kijken en met jezelf aan de slag te gaan. Om het geluk te hervinden, zul je je kwaliteiten nader moeten onderzoeken maar ook kennismaken met je schaduwkanten. Dit stoelt op de gedachte dat ieder persoon reageert vanuit een bepaald patroon. Dit patroon bied je weliswaar houvast maar op de lange termijn en in situaties van stress brengt het je niet verder. Aan de hand van het Enneagram kan je automatische patronen leren herkennen.

Na het eerste, vrijblijvende kennismakingsgesprek zal er individueel een zogenaamd type-interview worden afgenomen. Gekeken wordt in welk typemechanisme (het patroon) je jezelf het meest herkent. In de daaropvolgende sessies zal met name aandacht worden besteed aan de verschillende typemechanismen, hoe deze werken en de wijze waarop de verschillende menstypen op elkaar reageren. Na circa drie sessies wordt gekeken of het geboden traject aan de verwachtingen voldoet.

Dit relatietraject is waardevol voor ieder stel. Maar ik raad dit traject ten zeerste aan mensen aan die op het punt staan uit elkaar te gaan of die tenminste alles geprobeerd willen hebben om hun relatie nog een kans te geven.

Durf je het aan?