Skip to content

Scheiden en financiën

Scheiden heeft niet alleen emotionele, maar ook financiële gevolgen. Met deze praktische checklist weet je zeker dat je op dit gebied niets vergeet te regelen.
Schieding Plus_Willeke

Willeke Krieger
Advocaat Mediator

Onze hulp inschakelen?

Plan een gesprek met ons in of stel ons een vraag.

053 - 3033000
06 - 15872469

Scheiden en financiën

Scheiden heeft niet alleen emotionele, maar ook financiële gevolgen. Met deze praktische checklist weet je zeker dat je op dit gebied niets vergeet te regelen.

1Check 1: bekijk wat jullie op papier al hebben afgesproken
Zijn er afspraken gemaakt? Wat staat er op papier? Kijk wat er is afgesproken en wat er wettelijk geregeld is na jullie scheiding, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

2 Check 2: verdeel jullie spullen naar waarde
Alles wat jullie bezitten moet na jullie scheiding – tenzij anders afgesproken – eerlijk verdeeld worden. Het gaat dan niet alleen om jullie woning en de inboedel, maar ook om de waarde van jullie verzekeringen, beleggingen en eventuele schulden.
Kijk hier voor meer informatie op deze pagina >>

3 Check 3: eigen huis? Regel de hypotheek
Hebben jullie een koopwoning? Spreek dan af wat jullie met de woning gaan doen. Willen jullie verkopen? Of wil de één de ander uitkopen? Deze beslissing heeft gevolgen voor de hypotheek.
Kijk hier voor meer informatie op deze pagina >>

4 Check 4: maak goede afspraken over jullie kinderen
Zijn er kinderen in het spel? Dan moeten jij en jouw ex-partner duidelijke afspraken maken over de zorg en de kosten. Deze afspraken moeten worden vastgelegd in het ouderschapsplan.
Kijk hier voor meer informatie op deze pagina >>

5Check 5: informeer jullie pensioenfondsen, -instellingen of -verzekeraars
Jullie scheiding heeft gevolgen voor jullie pensioenen. Breng daarom om te beginnen de pensioenfondsen, -instellingen of -verzekeraars op de hoogte van jullie scheiding. Spreek daarna goed met jouw ex-partner af hoe jullie pensioenen na de scheiding verdeeld worden.
Kijk hier voor meer informatie op deze pagina >>

6 Check 6: loop alle verzekeringen na
Welke verzekeringen hebben jij en jouw ex-partner samen afgesloten en welke van die verzekeringen moeten worden aangepast of opgezegd? Loop al je verzekeringen na en pas ze waar nodig aan aan de nieuwe situatie.
Kijk hier voor meer informatie op deze pagina >>

7 Check 7: controleer de gevolgen voor belastingen en toeslagen
Zodra de scheidingspapieren zijn ingediend en jullie niet langer op hetzelfde adres wonen, zijn jullie voor de Belastingdienst geen fiscale partners meer. Dit heeft gevolgen voor jouw belastingaangifte, maar ook voor eventuele toeslagen. Waar je voorheen wellicht geen recht had op toeslagen, kan dat na jullie scheiding wel het geval zijn. Ook kan de hoogte van je toeslagen na de scheiding veranderen. Zorg dat je qua belastingen en toeslagen precies weet waar je aan toe bent.
Het antwoord op enkele belangrijke vragen vind je hier >>

8 Check 8: hoe zit het nu met de toeslagen?
Waar je voorheen wellicht geen recht had op toeslagen, kan dat na een scheiding wel het geval zijn. Ook kan de hoogte van je toeslagen veranderen na een scheiding.
Controleer hier >> op de site van het NIBUD of je recht hebt op de toeslagen.