Skip to content

Welke verzekeringen heb je nu nodig?

Een verzekeringsadviseur kan helpen bij het nemen van beslissingen met betrekking tot de verzekeringen en welke verzekeringen aangepast of opgezegd moeten worden. 
Scheiding Plus_Ewoud

Ewoud Vermeulen
Verzekeringsadviseur

Onze hulp inschakelen?

Plan een gesprek met ons in of stel ons een vraag.

Scheiden en verzekeringen

Scheiden heeft gevolgen voor de verzekeringen die jij samen met jouw ex-partner hebt afgesloten. Sommige moeten opgezegd worden, andere aangepast. Een verzekeringsadviseur helpt bij het uitzoeken van de verschillende verzekeringen en bij het maken van de juiste beslissingen. Maar er is ook veel (voor)werk dat je zelf kunt doen.

Bekijk jullie verzekeringen met waarde

Sommige verzekeringen die jij samen met jouw ex-partner hebt afgesloten zijn inmiddels geld waard. Denk aan je levensverzekering, lijfrentepolis of kapitaalverzekering. Deze verzekeringen moeten naar waarde verdeeld worden. Dat begint met het in kaart brengen van de afkoopwaarde van deze verzekeringen. Dit bedrag wordt namelijk gezien als vermogen en moet eerlijk tussen jullie verdeeld worden. Blijft de verzekering op jouw naam staan, dan moet de verzekering vaak ook aangepast worden. De kans is namelijk groot dat jouw ex-partner nog als begunstigde op de polis van jouw levensverzekering vermeld staat.

Pas jullie lopende verzekeringen aan

Tijdens jullie huwelijk hebben jij en jouw ex-partner waarschijnlijk diverse gezamenlijke verzekeringen afgesloten. Na jullie scheiding moeten deze opnieuw aangevraagd of aangepast worden.

Scheiden en de zorgverzekering
Hebben jullie tijdens jullie huwelijk een gezamenlijke zorgverzekering afgesloten, dan moet de zorgpolis gesplitst of opgezegd worden. Zodra jullie scheiding in gang gezet wordt, moet je daarom de scheiding al doorgeven aan de zorgverzekeraar. Krijg je nu bijvoorbeeld korting via de werkgever van je ex-partner? Dan vervalt deze korting. Ook jullie kinderen moeten overgezet worden naar de zorgpolis van jou of je ex-partner. Het is gebruikelijk dat kinderen worden opgenomen in de zorgpolis van de verzorgende ouder, zodat eventuele zorgkosten door hem of haar betaald kunnen worden.

Scheiden en de inboedelverzekering
Een inboedelverzekering staat afgesloten op een adres. Neem jij de helft van de spullen mee? Dan zijn deze spullen niet meer verzekerd. Ook de waarde van de inboedel is nu waarschijnlijk gehalveerd. Ga daarom na of de inboedelverzekering aangepast of opgezegd moet worden.

Opstalverzekering/woonhuisverzekering
Net als een inboedelverzekering is ook de opstalverzekering gebonden aan een adres. Blijf jij of blijft jouw ex-partner in jullie woning wonen, dan moet deze verzekering worden overgenomen. Vertrekken jullie allebei en wordt de woning verkocht? Dan mag de verzekering pas worden opgezegd zodra het huis daadwerkelijk verkocht is.

Scheiden en de autoverzekering
Schadevrije jaren zorgen voor een flinke korting op de premie van de autoverzekering. Jij en jouw ex-partner hebben wellicht regelmatig in dezelfde auto gereden en hebben zo in feite samen schadevrije jaren opgebouwd. Het is na jullie scheiding van belang om te kijken wat jullie hiermee willen doen. De opgebouwde schadevrije jaren zijn namelijk persoonsgebonden. Degene die de auto na de scheiding overneemt, neemt ook de autoverzekering mee. De ander moet daardoor weer bij nul schadevrije jaren beginnen en moet voor een nieuwe autoverzekering dus een flink hogere premie betalen. Er zijn echter verschillende mogelijkheden. Met een afstandsverklaring kun je schriftelijk de opgebouwde jaren overdragen naar je (ex)partner. En sommige verzekeraars bieden ook de mogelijkheid om het aantal schadevrije jaren onder jullie beiden te verdelen.

Scheiden en de aansprakelijkheidsverzekering
Wie is er op het moment dat jij en jouw ex-partner gescheiden zijn aansprakelijk voor eventuele schade of schulden die jullie kinderen veroorzaken? Na jullie scheiding hebben jullie allebei een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Onderling spreken jullie af bij wie jullie kinderen worden meeverzekerd.